Meditaatiohelmet hiljentävät mielen hetkeksi

meditation_beads2

Kiireisenä mieli ja kroppa alkavat tehdä kaikenlaisia temppuja. Olen nähnyt koko alkuvuoden levottomia unia tutkimussuunnitelmista ja ryhmätöistä, deadlineista ja teoreettisen viitekehyksen metsästyksestä. Yläselkä kiukuttelee tietokoneella istumisesta. Leuka ei tottele, kun on kirjoittanut kolme tuntia ja purrut koko ajan hampaitaan yhteen.

Olen kirjoittanut blogissa jo monenlaisista työkaluista kiireen tunteen selättämiseen. Bullet journal pitää minulla huolen siitä, ettei kiire jää epämääräiseksi möykyksi, vaan jäsentyy konkreettisiksi tehtäviksi. Aamurutiinit virittelevät aivot ja kropan päivään. Nyt viimeisimpänä olen viimein saanut koottua jo tammikuussa Instagramissa väläyttelemäni meditaatiokorun.

meditation_beads3

meditation_beads9

meditation_beads8

Buddhalaisen perinteen meditaatioon ja rukoiluun tarkoitetuissa helminauhoissa on tietty määrä helmiä, joiden avulla voidaan laskea esimerkiksi mantroja tai hengitysten määrää. Myös helmien materiaalilla on omat merkityksensä. Minun helminauhani ei seuraile mitään erityisiä sääntöjä tai perinteitä, eikä millään muotoa pyri olemaan kuin perinteiset rukous- ja meditaationauhat.

Ensisijainen ajatukseni oli, että helmet olisivat keskenään mahdollisimman eri tuntuisia, jotta niitä voisi pyöritellä sormissaan ja keskittyen tutustua jokaiseen kuoppaan ja kohoumaan. Helmien määrä määräytyi ranteeni mittojen mukaan, enkä etsinyt nauhaani tiettyjä materiaaleja – muuta kuin mahdollisimman paljon lasia, jonka tunnusta pidän enemmän kuin muovin. Jokunen mukava muovinen, metallinen ja puinenkin helmi lasihelmien joukkoon kuitenkin pääsi. Parin helmen väliin sitaisin jopa pienen kulkusen. Osa helmistä on peräisin mummiltani, osa kirppikseltä löytämästäni rannekorusta.

meditation_beads7

meditation_beads6

meditation_beads4

Olen ottanut helminauhani jo käyttöön ja kantanut sitä jokusen päivän ranteessani. Kaulankin ympärille se sopii, ja kulkunen asettuu sopivasti juuri kaulakuopan kohdalle. Ranteesta helmet on kuitenkin helppo napata pyöriteltäväksi ja näperreltäväksi vaikka bussimatkalla tai tyhjinä odotusaikoina. Olen huomannut, että tietyt helmien yhdistelmät tuntuvat sormissa erityisen kivoilta, ja lukiessakin pieni näprääminen helpottaa keskittymistä. Kulkunen kilisee vienosti, kun helminauha heilahtaa. Pidän sen ääntä rauhoittavana.

Toiveenani on, että tänä tekemisentäyteisenä keväänä oppisin tietoisesti rauhoittamaan ajatukset, kun ne tuntuvat laukkaavan liian lujaa vauhtia, ja tarttumaan hiljaisiin hetkiin sen sijaan, että täyttäisin ne esimerkiksi puhelimesta tulevalla infotulvalla. Meditaatiokorun pyörittely on yksi tapa sanoa tulvalle seis ja pysäyttää itsensä hetkeksi.

Being busy makes my mind and body play all sorts of tricks on me. For the whole of 2018 so far, I’ve been having wild dreams of research plans and group assignments, deadlines and theoretical frameworks. My upper back is angry at me for all the time spent hunched over my laptop. My jaw doesn’t obey after writing for three hours straight and clenching my teeth the whole time.

I’ve written about several tools that I use for keeping that creeping anxiety in check. My bullet journal makes sure that the abstract sense of being busy is sorted into more tangible to-dos. I set the tone for the day with morning routines. My latest addition to the toolbox are my new meditation beads that I’ve already talked about on Instagram.

Traditional Buddhist prayer or meditation beads have a certain amount of beads for counting, for example, mantras or breaths. The materials the beads are made of also have their own meanings. I don’t, by any means, intend my meditation beads to be like the traditional ones, and they don’t follow any rules or guidelines.

First and foremost, I wanted my beads to differ from one another as much as possible, so that there would be a wide range of textures to feel and get to know in a concentrated way. The amount of beads follows the measurements of my wrist, and I didn’t look for certain materials, either – except when preferring glass over plastic. There still are a few plastic, metal, and wooden beads, too, and I even added a tiny jingle bell. Some of the beads are from my Grandma’s collection, and others I found from a flea market.

I’ve been wearing my beads for a few days now, carrying them on my wrist. They can be worn around the neck, too, where the jingle bell nicely rests between the collarbones. On the wrist, though, they’re easily accessible and ready to be fiddled with while on the bus, or when waiting for someone. I’ve noticed some bead combinations feel especially nice on my fingers, and it’s easier to concentrate on reading, too, when there’s something to twiddle with at the same time. The jingle bell makes a soft sound that I also find comforting.

I’m hoping that on this busy spring, I’d learn to calm my thoughts when they’re racing too fast, and to seize the moments of quiet and not fill them with all the noise available on my phone. Having the meditation beads at hand is one way of saying no to the noise and to stop myself for a minute.

Advertisements

4 thoughts on “Meditaatiohelmet hiljentävät mielen hetkeksi

 1. Pipo-otus says:

  Se on tosi hyvä, jos löytää oman tavan rauhoittaa mieltä hektisyyden keskellä. :) Meditaatiohelmesi kuulostavat ja näyttävät myös kivoilta! Tosiaan parempi vaihtoehto kuin se puhelin. Itselläni neulepuikot ja virkkuukoukku heiluvat stressaantuneena kaikkein eniten… Itse en jotenkin rukoushelmistä (vaikka mulla on paritkin) ole koskaan saanut oikein mitään irti. Eivät jostain syystä sovi mulle, näprääminen lähinnä hermostuttaa lisää, mikä on nurinkurista. :D Noh, neulonta nollaa ajatuksia mukavasti. Sellaisen ‘hyvän mielen tilan’ voi kehitellä itselleen myös, minne voi tarpeen vaatiessa kuvitella itsensä, joku tosi turvallinen, mukava paikka/tila/maisema, missä on hyvä olla. Sinne voi mennä mielessään vaikka portaita pitkin, laskemalla vaikka kymmeneen, ihmetellä hetken, ja sitten voi poistua hetken päästä samalla tavalla, muistaen hengittää joka askelmalla. Se on mulle ainoa tähän asti kokeilemani mielikuva/rentoutusharjoitus, joka on toiminut. :)

  • Lotta says:

   Eri ihmisillä on kyllä niin eri taipumukset – minua tuo näpertäminen rauhoittaa kovastikin. :D Tuo kuvailemasi mielikuvaharjoitus kuulostaa ihanalta, täytyy laittaa sekin kokeiluun. Kiitos vinkistä! Ja neulominen on kyllä tosiaan parasta stressilääkettä.

 2. Leena says:

  Oi että hauska sattuma, olen muutaman päivän pyöritellyt helmiä ja tutkinut mala-korujen ajatusta netistä! Ajattelin että puran pari vanhaa korua mitä en enää osaa käyttää, mutta joiden helmistä tykkään ja teen niistä sekä muista tarvikkeista helmet itselleni.

  Kauniin korun olet tehnyt! Erityisen merkittävää varmasti kun siinä on mukana tuollaisia mummiltasi saatuja helmiä, ihana ajatus. Pysähtyminen on hieno asia ja helmet varmasti auttavat siinä.

  PS. Kiitti Insta-linkistä, löysin sinut sieltäkin nyt :)

  • Lotta says:

   Eikö ole jännää, miten tällaisia yhteensattumia välillä tulee! Sitä pohtii jotain, ja yhtäkkiä näkee samansuuntaisia juttuja kaikkialla. :)

   Minuakin kiehtovat mala-helmet, ja ajattelin, että jossain vaiheessa voisin sellaisetkin hankkia. Tällä erää mennään tällä kotikutoisemmalla versiolla, joka ei kyllä ole lainkaan hullumpi sekään. Sinun helmisuunnitelmasi kuulostaa oikein hyvältä – näytäpä sitten helminauhasi jossain, kun se on valmis! :)

   Ja olipa tosiaan mukava löytää sinutkin instasta!

Kirjoita kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s