{17} Joulunäkkäri

joulunäkkäri1

Meidän perheessä näkkileipä ei ole mikään varsinainen jouluperinne, mutta niinä vuosina kun sitä on ollut tarjolla, on se kadonnut parempiin suihin alta aikayksikön. Eräänä jouluna saimme lahjaksi valtavan kiekon Leksandsin joulunäkkäriä, toisena taas paistoin pyörylät itse. Omatekoiseen joulunäkkäriin uppoaa aimo annos siemeniä ja se maistuu niin sellaisenaan kuin monenlaisten päällisten kanssa. Alkuperäinen resepti on ilmestynyt Kotivinkissä jonkin joulun alla.

joulunäkkäri2

joulunäkkäri3

Joulunäkkäri (20 kpl)

6 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
1 rkl hunajaa tai vaaleaa siirappia
1 rkl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
8 dl ruisjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 1/2 dl kuorimattomia seesaminsiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl pellavansiemeniä

Lämmitä vesi noin 42-asteiseksi ja sekoita siihen kuivahiiva, hunaja tai siirappi sekä suola. Lisää vehnäjauhot, puolet ruisjauhoista sekä kaurahiutaleet ja sekoita. Lisää siemenet loppujen ruisjauhojen kanssa ja vaivaa tasaiseksi. Kohota vähintään tunnin verran liinan alla lämpimässä paikassa.

Jaa kohonnut taikina 20 osaan hyvin jauhotetulla pöydällä. Kauli jokainen pala 2-3 mm paksuiseksi leiväksi. Tee leipien keskelle reikä juomalasilla ja pistele ne haarukalla. Paista kaksi leipää kerrallaan 225-asteisen uunin keskitasolla 8-10 minuuttia. Anna leipien jäähtyä ritilällä; ne kovettuvat vielä jäähtyessään. Paista myös keskustat pieniksi ruiskekseiksi!

joulunäkkäri4

joulunäkkäri5

Crispbread isn’t exactly a Christmas tradition in our family, but the times we’ve had it, it’s been gone in a flash. One year, we got an enormous packet of Leksands Christmas crispbread as a gift, on another I made the bread myself.

Full of scrumptious seeds, this crispbread can be enjoyed as it is or with all sorts of toppings. The original recipe appeared in the Kotivinkki magazine.

Christmas crispbread (makes 20)

6ooml water
1 portion (11g) dry yeast
1 tablespoon honey or golden syrup
1 tablespoon salt
200g plain flour
440g rye flour
35g rolled oats
150ml unpeeled sesame seeds
100ml sunflower seeds
50ml flaxseeds

Warm the water to about 42 C, then mix in yeast, honey or syrup, and salt. Stir in plain flour, half of the rye flour, and rolled oats. Add the seeds with the rest of the rye flour and knead until smooth. Leave dough to rise for at least an hour in a warm place under a cloth.

Cut the dough into 20 pieces on a floured surface. Roll out each piece until 2-3 mm thick. Use a glass to make a hole in the middle of each bread, then prick the surface with a fork. Bake two breads at a time in 225 C for 8-10 minutes. Let them cool and harden on a rack. To make a few rye cookies, bake those round middle bits, too!

Advertisements

Kirjoita kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s