{5} Taatelin tuoksua

Vierailevana tähtenä äiti!

taatelikakku1

Meillä kotona taatelikakku on paitsi yksi joulubravuureista, myös ympärivuotinen herkku, jonka äiti aina silloin tällöin innostuu pyöräyttämään. Yleensä taatelikakkupäivän tunnistaa siitä, kun jostain alkaa leijua ihana leipomisen tuoksu, joka on vähän suklaisen makea, mutta ei kuitenkaan – tuoksu on peräisin kattilassa porisevista taateleista. Reseptikirjan välissä on tämän kakun kohdalla aina kirjanmerkki ja sivut ovat aika paljon muita jauhoisemmat ja taikinatahroilla. Sellainen reseptikirjan kuuluu minun mielestäni ollakin.

Ja taatelikakkuhan vain paranee vanhetessaan – jos pääsee vanhenemaan…

taatelikakku2

Joulun paras taatelikakku

1 pkt kuivattuja taateleita (sellainen 250 g:n tiiliskivi on paras)
3 dl vettä
200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
3 1/2 – 4 dl vehnäjauhoja

Keitä taatelit vedessä ja kuori keittäessä syntynyt vaahto pois. Soseuta taatelit sauvasekoittimella kattilassa. Lisää margariini palasina ja anna sen sulaa taateleiden joukkoon. Lisää sokeri sekä kananmunat yksitellen vatkaten. Yhdistä loput kuivat aineet ja lisää taikinaan. Lisää jauhoja tarvittaessa, mutta pidä mielessä, että vetelämmästä taikinasta tulee pehmeä kakku. Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin tunnin ajan.

taatelikakku3

Today, we have a special guest: my Mum! She’s the star behind this lovely coffee cake, a moist date version that is not only a Christmas tradition in our family but also an all-year-round treat that Mum conjures up every now and then. You can usually tell it’s a date cake day by the sweet, almost chocolatey smell that wafts through the house – it will be the dates cooking. The recipe book has a little more flour and stains on this one than the other pages, and that’s exactly what I think a recipe book should look like.

This cake will only get better if you let it sit for a couple of days – let’s see if you can…

Date coffee cake

250g dried dates
300ml water
200g butter or margarine
170g sugar
3 eggs
2 teaspoons vanilla sugar
2 teaspoons baking powder
1 teaspoon baking soda
230-260g plain flour

Cook dates in the water and peel away any foam the boiling might create. Mash dates in the pan using a hand blender. Add butter or margarine in cubes, let it melt, then add sugar and beat in eggs one by one. Combine the dry ingredients and add them to the mixture. Add more flour if needed – but keep the batter quite runny to make a softer cake. Pour into a ring cake tin and bake in 175 C for approximately an hour.

Kirjoita kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s