Uuden syksyn kynnyksellä

syyssuunnitelmat4

Näin uutta vuotta aloittaessa – siltähän alkusyksy aina tuntuu – tulee väkisinkin mietittyä, mitä seuraavan kahdentoista kuukauden aikana haluaisi tai olisi parasta tehdä. Iso lohko tästä mietiskelystä koskee Miss Matildaa ja hänen tulevaisuudennäkymiään: Kuinkahan paljon onnistun tänä vuonna panostamaan? Jääkö Matilda taas paitsioon, kun on tässä ollut vähän tätä kaikkea? Mitä tapahtui sille “tämä on yhtä tärkeää kuin opinnot”?  On aika tarkistaa tilanne. Mietteitä viimeisen puolentoista vuoden ajalta löytyy täältä ja täältä.

syyssuunnitelmat2

No niin, reality check. Opiskelen täysipäiväisesti alaa, joka on viimein alkanut toden teolla kiinnostaa – eniten siksi, että olen hoksannut, miten voin sitä soveltaa. Minulla on aikaa vievä harrastus, johon olen sitoutunut ja josta saan valtavasti energiaa. Kirjoittaminen on viimekeväisen kandirypistyksen myötä alkanut luistaa paremmin kuin koskaan, ja siksi myös bloggaaminen tuntuu hyvältä. Näiden ohella sitten rakentelen tarinoita pullonkorkkeihin – sekä etsin tapahtumia, kasaan käyntikortteja, leikkaan korurasioita, päivitän Facebookia, päivitän Instagramia, päivitän Maker’s Marketia, pidän kirjanpidon ajan tasalla, ideoin ja suunnittelen. Noin niin kuin ideaalitilanteessa. Ai niin, ja onhan niitä ihmissuhteitakin.

Tiedän, että nyt kun syyskuun puoliväli on ovella, tästä kaikesta tulee taas yhdenlaista jongleerausta. Hyvähän se on kesälomalaisena (eli kesäopiskelijana, joka on tenttinsä suorittanut) pyhittää päivänsä luoville intohimoilleen, mutta kun kuvaan astuu arki, alkaa asioita väistämättä putoilla pois. Jännää onkin, mikä osa-alue alkaa ensimmäisenä rapistua. Viimeisen vuoden aikana se on rehellisesti sanottuna ollut Miss Matilda, ja blogikin on siinä sivussa ottanut pientä osumaa. Niiden perään kun ei kysele kukaan muu kuin minä.

syyssuunnitelmat5

Siitä huolimatta, että palloja on ilmassa mittava määrä, ovat ne kaikki tärkeitä ja mieluisia. Muutaman mutkan kautta olen päässyt tilanteeseen, jossa kaikki (no, ainakin nämä luetellut) velvollisuudet ovat sellaisia, joista nautin ja jotka haluan hoitaa kunnialla. Minunlaiselleni ihmiselle pahin turhautuminen tulee siitä, että kokee tekevänsä turhaa työtä tai jotain sellaista, mikä ei lainkaan resonoi oman itsen kanssa. Ja vaikka joskus väsyttäisi, tuntuu silti siltä, että nyt on aika mennä ja tehdä. Tiedättekö, se kliseinen parikymppisenä täytyy kokeilla kaikkea – paitsi että minulla ei ole kiinnostusta kokeilla ihan kaikkea, vaan keskittyä juuri näihin asioihin, jotka tuntuvat omimmilta. Nyt on vielä lähes automaattisesti jonkinlainen toimeentulo, kunhan vain tekee sen viisi opintopistettä kuussa; tyhjän päälle ei siis putoa. Huoltakaan ei tarvitse pitää kenestäkään muusta kuin itsestä.

Ideoita ja suunnitelmia on olemassa sivukaupalla. Haastavaksi homma menee siinä kohtaa, kun syksy iskee voimalla päälle, kouludeadlinet paukkuvat ja tekisi mieli lähinnä kaivautua peittoon ja tulla esiin sitten huhtikuussa. Siinä vaiheessa pitäisi olla selvillä, miksi tätä tehdään ja mitä minä taas halusinkaan. Aion ottaa avuksi myös sellaisen äärettömän selkeän to do -listan, josta voin poimia minkä tahansa tehtävän silloin, kun en tiedä, mihin seuraavaksi tarttua.

Jos sinulla on hyväksi havaittuja (tai edes testaamisen arvoisia) vinkkejä motivaation säilyttämiseen pimeinä syyskuukausina, annahan tulla! Olen ikuisesti kiitollinen.

syyssuunnitelmat1

Pienen potkun takamukselle tuo tänä syksynä se, että olen löytänyt Matildan rinnalle pari tsemppaajaa, joilla on samantapaisia haaveita sekä valtavasti taitoa ja ideoita. Ystäväni, siskokset Saara ja Maaria pyörittävät yhdessä Paperipingviiniä, jonka valikoimista löytyy suloisia ja lämminhenkisiä paperituotteita sekä kangaskasseja. Paperipingviinin kanssa on tarkoitus kulkea yhdessä myyntitapahtumissa, ideoida, jakaa kokemuksia ja tosiaan myös vähän potkia toisiamme eteenpäin. Yhteistyö on vielä alkutekijöissään, mutta yhdet markkinat on jo vietetty saman pöydän ääressä ja toiset häämöttävät ihan lähitulevaisuudessa. (Jyväskyläläiset, lisätkäähän kalentereihinne Tourujoen yö 24. syyskuuta!)

Saaran ja Maarian seurassa hurahtaa helposti kokonainen päivä, mutta se ei haittaa, sillä siinä sivussa tulee suunniteltua, askarreltua ja parannettua maailma ihan kertaheitolla. Viimeisimpänä Saaran kanssa vietettynä sunnuntaina syntyi valtavasti runomagneetteja – ja tahattoman syvällisiä valmiita runoja magneettipaperille.

syyssuunnitelmat3

Ja miltäs se tulevaisuus nyt sitten näyttää? Puolitoista vuotta sitten olin varma, että haluan käsityöyrittäjäksi. Nyt haluan kamalasti tehdä ja myydä käsitöitä, mutta haluan myös paljon kaikenlaista muuta. Olen myös suhteellisen varma siitä, että niistä kaikista asioista saadaan vielä aikaan ihan mukava yhdistelmä.

Loppuun vielä itsellekin muistiin pieni selviytymispaketti tuleville kuukausille.

Siirrytään syksyyn valoisin mielin!

Right on the doorstep of a new year (that’s what autumn always feels like, doesn’t it?) it’s time to take a look at all the things I’d like to do and accomplish in the upcoming months. A lot of the thoughts and plans circling in my head are to do with Miss Matilda: How much will I be able to do for her this year? What happened to ‘this is as important as my studies’? (You can find my older musings on the subject here and here.)

So, here we go. Reality check. I’m a full-time student with a major that’s suddenly turned really interesting. I have a hobby that takes up quite a bit of time, needs commitment, but also gives me tons of joy and energy. Thanks to the hours spent writing my bachelor’s thesis last spring, words now flow out without much effort, which means blogging has also started to feel really good. Alongside all this, I build stories in bottlecaps – and search for fairs and markets, make business cards, cut and assemble jewellery boxes, update Facebook, update Instagram, update Maker’s Market, keep accounts, look for ideas, and plan. In an ideal situation, that is. Oh, and personal relationships need looking after, too.

We’ve reached the point where returning to the reality of everyday life is inevitable, and I know it’s going to become a bit of a juggle again. As a summer student with all the exams behind, it’s easy enough to commit to all the creative activities, but things are about to change – and from experience, I know a thing or two on my list are going to get to some extent neglected. They’re usually the things for which I only answer to myself, and basically that means this blog and Miss Matilda. What’s new this year is that all the commitments I have are things I feel good about doing. For someone like me, the worst case is when the work I do doesn’t resonate with who I am at all, so this is definitely a good starting point. Also, I seem to have adopted that ‘in your twenties, you need to go and try everything’ sort of thinking, though my ‘everything’ mostly means what I’m passionate about. Now’s as good a time as any to do these things – whether or not I have enough time is another matter.

I have notebooks filled with plans and ideas that I know I’ll keep executing as long as I have the energy to do so. The difficult part is when autumn hits with full force, darkness and all, and I mostly feel like going into hibernation and not emerging before April. To prepare myself for that, I’ll need a clear picture of what I’m doing again, and the ‘why’ behind it. I’ll also prepare a ridiculously simple to-do list that will help me get started when I’m feeling stuck. If you have any good tips for getting through the winter without losing your motivation, I’m all ears (and eternally grateful)!

One thing that will hopefully keep me going is a collaboration I’ve started with a pair of young creatives with similar plans and dreams to what I have. My friends, sisters Saara and Maaria have just started their own business, Paperipingviini (Paper Penguin), and are now selling their sweet artwork, illustrations and tote bags. We have plans to attend fairs together, scheme and share experiences, and hopefully find a new kind of motivation.

And what does the future look like? When I first started Miss Matilda, all I wanted to do was to run my own craft business. Now there’s an awful lot of other things I wish to do, in addition to that. I feel like there’s a pretty nice combo of creative work forming.

Finally, here’s a little survival kit for the months ahead.

Let’s start the autumn in a bright mood!

2 thoughts on “Uuden syksyn kynnyksellä

 1. Elise Pitkänen says:

  Hiukan samanlaisten asioiden parissa painin minäkin: opiskelu, aikaa vievä harrastus, blogi ja tärkeät ihmiset… Mutta lohduttaudun aina itse ajatuksella, jonka kuulin jonkin aikaa sitten hyvin aikaansaavalta ihmiseltä: kun tekee paljon mahdollisimman erilaisia asioita, ei ehdi väsyä. Siis niin että urheillessa voi levätä opiskelusta, ja blogia kirjoittaessa levätä urheilusta, jne. Olen huomannut että ainakin jonkin aikaa toimii hyvin!

  (Pikkuriikkisyys on muuten ihanaa, itsekin muistan fiilistellä sitä aina välillä. Ja sun korut on oikeasti hienoja, olen vähän kateellinen niistä! :)

  • Lotta says:

   Tuo on kyllä ihan totta! Mieli lepää kun saa vähän vaihtelua. Tiettyyn rajaan saakka siis, kuten mainitsitkin; ihan täyttä lepoa tarvitaan myös. Tsemppiä syksyyn! :)

   Voi kiitoksia, ihana kuulla että tykkäät koruistani! Eikä ole tarvetta olla kateellinen, uskon nimittäin, että ihan jokainen pystyy tekemään pikkuriikkisiä asioita; siihen vaaditaan ehkä pientä kärsivällisyyden venyttämistä ja joskus suurennuslasia, mutta mahdollista se on! Kun on kerran nähnyt kokonaisen nukkekotikerhon näpräävän minipieniä enkelikelloja pikkujouluissa, ei voi muuta uskoakaan. :D Ja jos on mielessä jokin koruaihe, heitä vaikka sähköpostilla (lotta.missmatilda[a]gmail.com), niin mietiskellään yhdessä. :)

Kirjoita kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s