Vuodenko se jo täyttää?

mm_vuosi6

Tasan vuosi on kulunut siitä, kun esittelin teille Miss Matildan, unelman ensiaskeleen. Vuoden 2015 ensimmäiset viikot suunnittelin, pyörittelin asioita mielessäni ja paperilla, maistelin erilaisia nimivaihtoehtoja, istuin rannassa kivellä, katselin järvelle ja pähkäilin. Helmikuun koittaessa minulla oli yhdenlainen konsepti valmiina päässäni, joten pystyin avaamaan Facebook-sivun ja herättämään Miss Matildan henkiin.

mm_vuosi7

Mitä sen päivän jälkeen sitten on tapahtunut?

Sanotaanko, että ainakin olen ehtinyt tottua Matildan olemassaoloon siinä määrin, että tuntuu hassulta, ettei häntä vielä viime tammikuussa ollut olemassa. Vuoden aikana on ylipäätään tapahtunut monta isoa asiaa, joista on nopeasti tullut kiinteä osa elämääni, ja Miss Matilda on yksi niistä. Olen tietoisesti yrittänyt raivata aikatauluihini viikoittain tilaa Matildan eteen työskentelemiselle, mikä on välillä ollut helpompaa ja välillä lähes mahdotonta. Tämän vuoden tavoite onkin saada aikaan oikeasti toimivat työrutiinit. Kaiken kaikkiaan olen kuitenkin tyytyväinen siihen, kuinka paljon olen vuodessa tehnyt.

Mitä puhtaasti myyntiin tulee, eihän sitä mitenkään päätähuimaavasti ole ollut – mutta sen verran, että ihan yllätyin, kun laskeskelin kaiken yhteen. Omasta näkökulmastani jäin reilusti plussalle. On siis jotain mistä jatkaa, ja rohkein mielin jatkankin! On sellainen olo, että kyllä tästä hyvä tulee – eikä se oikeastaan ole yhtään hullumpi tässäkään vaiheessa.

mm_vuosi5

Vuoteen mahtui muutama myyntitapahtuma, joista erityisesti Säynätsalopäivät jäi mieleen kohokohtana: aurinkoa, järvimaisemia, hymyileviä ihmisiä, paljon tuttuja ja mukavasti myyntiä. Joulunalusen tapahtumat – samoin kuin muut tärkeät menoni – tuntuivat taas keskittyvän kaikki samalle viikonlopulle. Onneksi oli kuitenkin Jyväskylän yliopiston joulutori! Se olikin hauska kokemus sikäli, että opiskelijaelämä ja Miss matilda ovat usein olleet minulle tavallaan kaksi vastakkaista voimaa, joita on vaikea sovittaa yhteen, ja joulutorilla ne menivät suloisesti sekaisin. Se teki ihan hyvää ajattelullekin.

Olen käynyt markkinapöydän yli kymmeniä vilkkaita keskusteluja koruistani, käsitöistä, yrittämisestä ja elämästä yleensä. Moni innostuu kertomaan omista harrastuksistaan tai ideoista, joihin on hiljattain törmännyt. Noista keskusteluista saan aina valtavasti iloa, ja jokainen idea jää korvan taakse. Myös elintärkeää palautetta tulee, ja se painetaan tiukasti mieleen.

mm_vuosi2

Olen huomannut, että on hyvin vaikea selittää, mitä oikeastaan tekee, kun ei ole oikea yrittäjä. “Myyn käsitöitä” on aika lattea ilmaus eikä kerro oikein mitään siitä, kuinka järjestäytyneesti ainakin pyrin Miss Matildaa pyörittämään. “Minulla on…” niin mikä? Pikku käsityöbisnes? Kuulostaa jotenkin hämäräperäiseltä. Vuoden 2016 iso kysymys onkin, tehdäkö tästä virallisempaa. Mielessä kytee ajatuksia, mutta mitään en ole lyönyt lukkoon, enkä haluakaan ennen kuin olen tehnyt vielä lisää researchia. Juuri nyt on aika kutkuttava epätietoisuus siitä, missä sitä ollaan vuoden päästä. Kuvitella – koko vuosi edessä, täynnä mahdollisuuksia!

(Mitä jos vuoden päästä voinkin oikeasti kutsua itseäni käsityöyrittäjäksi? Ajatus pulpahti äsken päähän ja sydän jätti pari lyöntiä väliin.)

mm_vuosi1

Juuri nyt Miss Matilda on minulle tapa kokeilla kaikenlaisia ideoita ja tunnustella, mikä on kaikista ominta. Vuoden verran perustuksia rakenneltuani voin todeta, että ne alkavat jo kestää vähän hyppimistä ja heilumista. Juuri nyt Miss Matilda myös näyttää samalta kuin pääni sisässä – ja siitä olen onnellinen.

Kiitos vuodesta 2015, kaikesta kannustuksesta, tuesta ja kauniista sanoista!

Täältä tullaan, 2016!

Kiitos

Muistoja viime kuukausilta:

A whole year has passed since I brought Miss Matilda into light – the first step of realising my big dream of my own craft business. I spent the first few weeks of 2015 sketching and planning, pondering over names; sitting on a boulder by the lake, staring at the opposite shore, dreaming and scheming. Come February, I had it planned to the extent that I could open a Facebook page and tell the world about it.

In a year, I’ve got so used to the presence of Miss Matilda in my life, that it feels weird to think she wasn’t around last January. I’ve made a conscious effort to find time for Matilda weekly; sometimes it’s worked, on other times definitely not. All in all, I’m still pleased with how much I’ve managed to do, and will keep creating a good working routine this year.

Obviously, the amount of sales isn’t exactly tremendous, but big enough to surprise me when I summed it all up. So there’s something to go on with, and I’m feeling positive about the new year. I’ve also had experiences that can’t be measured by money: all the conversations over my little table a fairs have brought me such joy and a ton of new ideas.

I’ve found out it’s extremely difficult to explain what you’re doing when you’re not officially an entrepreneur. Can I call it a craft business or not? (I have been calling it that, but in Finnish I find it even more difficult.) So the big question is whether or not to make it more official. I have a constant stream of thoughts about the matter running through my head, but I still want to do more research before I decide anything. (Having said that, the thought of maybe, possibly, being a real craftswoman this time next year just made my heart skip a few beats. Wouldn’t that be something?)

Right now Miss Matilda is a way for me to try out new ideas and find out what motivates me the most. The foundations I’ve laid during the first year do stand up to a little shaking.  Right now, Miss Matilda also looks like it does in my head, and that makes me oh so happy.

A huge thank you for all the support and kind words during Miss Matilda’s first year!

2016, here I come!

Some memories to look back on:

Advertisements

8 thoughts on “Vuodenko se jo täyttää?

 1. Kotiväki says:

  Onneksi olkoon meidän Miss Matilda – 1 v.
  Ja kohta voi onnitella sinuakin! Vuodet vierivät varsin vinhaa vauhtia!

 2. Johanna Maria says:

  Niin ihailtavaa, että olet uskaltanut lähteä toteuttamaan unelmaasi ja onnistunut siinä. Korusi ovat upeita <3
  Kunpa itsekin löytäisin oman polkuni. Tällä hetkellä tuntuu, että keskittymisen joutuu jakamaan aivan liian moneen suuntaan enkä tiedä mitä todella haluan. Paljon olisi haaveita ja ideoita mielessä. Toivon sinulle ja Miss Matildalle mukavaa ja menestyksekästä vuotta!

  • Lotta says:

   Kiitoksia ihanasta kommentista! ♥ Saman haasteen kanssa tulee itsekin painiskeltua – keskittyminen on hajallaan monessa paikassa eikä aikaa tunnu riittävän kaikkeen mitenkään. Olen koittanut kuitenkin opetella hyväksymään sen, että välillä on priorisoitava, eikä luovuttaminenkaan kaada maailmaa. Jonain päivänä sitä huomaa, että onkin menossa johonkin suuntaan. Ja parasta on, että suuntaa voi vielä vaihtaakin jos siltä tuntuu! :)

   Toivon vuoteesi paljon iloa ja unelmien toteuttamista! ♥

 3. Ruut says:

  Hauska kettukassi tuossa yhdessä kuvassa! :)

  Mulla on myös välillä probleema, kun kysytään mitä teen työkseni. Välillä tuntuu, että muusikkoutta saa selitellä. Toisaalta mikä siinä selkoa tehdessä, jos joku kysyy niin kertoa että työ on myös muuta kun “pelkkää soittelemista”.

  Onnea sun öö.. käsityöbisneksiin, vai mihin terminologiaan ikinä päädytkin!

  • Lotta says:

   Niinpä se taitaa usein mennä, että vähän erikoisemman reitin valinnut joutuu aina pikkuisen perustelemaan, miten nyt tuli juuri sille tielle käännyttyä. Toisaalta kysymykset saattavat johtua monesti juuri siitä, ettei ihmettelijällä ole oikein tietoa kaikesta siitä, mitä työ voi sisältää. Ja onneksi positiivistakin palautetta riittää! :)

   Kiitoksia ja onnea myös musiikkipuuhiin! ♥

   Ps. Tein kuvan mukaisia kettukasseja pienen erän, ja yksi on vielä jäljellä jos kiinnostaa! ;) Löytyy täältä: https://www.makersmarket.fi/missmatilda/sananlaskukassi.

Kirjoita kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s